Sunday 18 August 2024

Zajmujemy dzieci #9: kruche ciasteczka moczone w czekoladzie...

Ciasteczka wyszły super pyszne i niesamowicie kruchutkie. Niestety ja straciłam wolę do życia przy wałkowaniu ciasta... Podejrzewam, że niesamowicie upalna pogoda w dzień, kiedy to Sofia zażyczyła sobie sesji piekarniczej, nie pomogła i surowe ciasto kleiło się nieziemsko! Odrobinę pomogła godzina w zamrażarce i blat posypany hojnie mąką, ale i tak wycinanie foremkami odpadało i poszłyśmy w końcu na wycinanie kwadratów i prostokątów okrągłym nożem do pizzy.   
 
 Podobne pomysły:

Przepis ze strony Cooking with My Kids

Składniki:
(na okolice 20 sztuk - zależnie od wielkości)

175g miękkiego masła
175g mąki
50g cukru pudru
50g skrobi kukurydzianej

do moczenia: mleczna czekolada, kolorowe cukrowe posypki, wiórki kokosowe


1. Rozgrzej piekarnik do 180stC i wyłóż dwie blaszki papierem do pieczenia.

2. Odmierz masło, mąkę, cukier puder i mąkę kukurydzianą do sporej miski. Mikserem, albo drewnianą łyżką wymieszaj do czasu, aż powstanie gładkie i miękkie ciasto.

3. Posyp blat warstwą mąki i rozwałkuj ciasto na grubość około 1/2cm. Jeśli ciasto bardzo się przykleja do wałka posyp nieco więcej mąki na wierzchu, albo przykryj kawałkiem papieru do pieczenia.

4. Wykrawaj ciastka używając foremki o średnicy 7-8cm i układaj je na przygotowanych blaszkach.

5. Piecz okolice 10 minut - ciastka są gotowe, kiedy tylko zaczynają robić się złoto-brązowe. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia na kratce.

6. Połam czekoladę na kawałki i roztop w mikrofali, lub kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej na garnuszku z gotującą się wodą, ale tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody).

7. Mocz każde ciastko w stopionej czekoladzie, a następnie posypuj wybranymi posypkami. Zostaw do zastygnięcia na blaszce do pieczenia, albo na kratce.   

No comments:

Post a Comment