Sunday, 28 July 2024

Szybkie 'ciasto' bananowe, pudding, z mikrofali...


Przepis, jeszcze jeden idealny na okazję zużycia zalegających bananów, ze strony Good Food.

Składniki:
(na 4 porcje)

100g miękkiego masła 
2 dojrzałe banany
100g cukru - jasnego muscovado, albo miałkiego jasno-brązowego
100g mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
2 łyżki mleka

do podanie, opcjonalnie i do wyboru: lody waniliowe, sos tofi (na przykład taki - klik), grecki jogurt o smaku miodu.


1. Wyłóż masło do nadającego się do mikrofali naczynia o pojemności 1 litra i mikrofaluj, aż będzie stopione. Dodaj 1 1/2 banana i dobrze rozgnieć z masłem. Dodaj cukier, mąkę, cynamon, jajka i mleko. Dobrze wymieszaj.

2. Pokrój pozostałego banana na plasterki i ułóż na wierzchu. Mikrofaluj  na pełnej mocy przez 8 minut - gotowe ciasto powinno być wyrośnięte i ugotowane w środku. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.  

No comments:

Post a Comment