Przepis, jeszcze jeden idealny na okazję zużycia zalegających bananów, ze strony Good Food.
Składniki:
(na 4 porcje)
100g miękkiego masła
2 dojrzałe banany
100g cukru - jasnego muscovado, albo miałkiego jasno-brązowego
100g mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
2 łyżki mleka
do podanie, opcjonalnie i do wyboru: lody waniliowe, sos tofi (na przykład taki - klik), grecki jogurt o smaku miodu.
1. Wyłóż masło do nadającego się do mikrofali naczynia o pojemności 1 litra i mikrofaluj, aż będzie stopione. Dodaj 1 1/2 banana i dobrze rozgnieć z masłem. Dodaj cukier, mąkę, cynamon, jajka i mleko. Dobrze wymieszaj.
2. Pokrój pozostałego banana na plasterki i ułóż na wierzchu. Mikrofaluj na pełnej mocy przez 8 minut - gotowe ciasto powinno być wyrośnięte i ugotowane w środku. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
No comments:
Post a Comment