Sunday, 21 April 2024

Muffiny daktylowo-marchewkowe...


Przepis z bloga Monday Sunday Kitchen.

Składniki:
(na 12 sztuk)

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki daktyli, posiekanych z grubsza
1 szklanka marchewki, startej na grubych oczkach (około 3 średnie sztuki)
1 duże jajko
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 łyżeczki wanilii


1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami - silikonowe sprawdzają się znakomicie. 
2. W sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
3. Wsyp daktyle - dobrze wymieszaj, rozbijając większe grudki.
4. Wsyp marchewkę - jeszcze raz dobrze wymieszaj i porozbijaj grudki.
5. W mniejszej misce, albo dzbanku, wymieszaj mleko z jajkiem, olejem i wanilią.
6. Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj.
7. Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz okolice 20-25 minut - trzeba sprawdzać: moje były jeszcze lekko niedopieczone po 20 minutach, ale kompletnie w sam raz po dodatkowych 2. Zostaw do ostudzenia na kratce.      

No comments:

Post a Comment