Sunday, 14 April 2024

Meksykański ryż - z pomidorami i fasolką...

 
Przepis z nieocenionej BBC Good Food.

Składniki:
(na 4-6 porcji)

1 łyżka oleju
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
250g ryżu długoziarnistego
1 łyżeczka pasty chipotle - opcjonalnie
1 łyżka pasty pomidorowej
400g puszka siekanych pomidorów
około 250g ugotowanej fasolki - z puszki albo domowej, u mnie biała, bo akurat miałam, ale czarna, albo fioletowa 'kidney' też się nada
500ml wywaru warzywnego, lub kurczaczego

ewentualnie: posiekana świeża kolendra do podania


1. Rozgrzej olej w sporym garnku i smaż cebulę przez około 5 minut - do czasu, aż zacznie mięknąć. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę, następnie wmieszaj pastę  (jeśli używasz) i purée, i smaż kolejną minutę.

2. Dodaj pomidory i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, a następnie wsyp ryż i wszystko dobrze wymieszaj. Wlej gorący wywar i wsyp fasolkę, dopraw do smaku, jeszcze raz dobrze przemieszaj i zagotuj. Przykryj garnek pokrywką i zmniejsz źródło ciepła do najmniejszego możliwego - u mnie: elektryczna kuchenka i numer '1' na liczniku.

3.Gotuj przez około 15-20 minut do czasu, aż cały wywar zostanie zaabsorbowany, a ryż jest ugotowany. Zestaw z kuchenki i zostaw na kilka minut. Wmieszaj świeżą kolendrę, jeśli używasz, i podawaj.    

No comments:

Post a Comment