Thursday 10 November 2022

Wegańskie klopsiki z bakłażana...


Przepis wynaleziony, jak wiele innych, na intencję miłych państwa z Oddbox i bardzo nadmiarowych ilości bakłażana. Podobnie, jak w przypadku poprzedniej próby moim skromnym zdaniem przepis zawiera nieco za dużo chleba - chyba lepiej dodawać go stopniowo i przestać, kiedy gęstość i struktura masy nam odpowiada.


Składniki:
(na jakieś 20 sztuk - zależnie od wielkości)
  • 1 łyżeczka oleju + dodatkowy do smażenia
  • 2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona cebula, posiekana drobno
  • 2 ząbki czosnku, drobniutko posiekane, albo przeciśnięte przez praskę, ALBO 1/2 łyżeczki proszkowanego (lub do smaku)
  • 1 i 1/2 szklanki czerstwego chleba, zmielonego w malakserze do czasu, aż przypomina bułkę tartą
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz, do smaku

Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj bakłażana, cebulę i świeży czosnek (jeśli używasz) i smaż około 10 minut - do czasu, aż warzywa będą ugotowane i miękkie. Można to zrobić dzień wcześniej.

Do blendera, albo malaksera włóż miękkiego bakłażana z cebulą, dodaj chleb - 1 szklankę, mąkę i oregano (oraz proszkowany czosnek - jeśli używasz), dopraw do smaku i zmiksuj. Jeśli masa jest za sucha wlej odrobinę oliwy, a jeśli za mokra trochę dodatkowego chleba. 

Nabieraj łyżką porcje masy i roluj w niewielkie kulki. Rozgrzej dodatkowy olej na patelni i smaż klopsiki partiami, aż będą złotawo-brązowe z każdej strony.

Podawaj z ulubionym makaronem i ulubionym sosem pomidorowym. 

No comments:

Post a Comment