Wednesday, 2 November 2022

Wegański bananowy krem do ciast...


Przepis z książki The banana cookbook.

Akurat w tym przypadku 'wegańskie' zdecydowanie nie równa się 'zdrowe'... Zawartość cukru w gotowej masie na pewno nie ustępuje żadnym innym, w tym nie-wegańskim, ale trzeba przyznać, że test smaku gotowe cupcakes zdały śpiewająco. I eksperyment na pewno zostanie z nami na przyszłe okazje. 

Składniki:
(spokojnie na przykrycie 12 cupcakes)

1 średni, bardzo dojrzały banan
1/2 łyżeczki soku z cytryny
80g wegańskiej margaryny, w temperaturze pokojowej
400g cukru pudru


W dużej misce rozgnieć banana na jak najbardziej gładką masę - widelcem, albo w blenderze.

Dolej sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

Wsypuj po 100g cukru pudru, delikatnie wmieszaj każdą porcję łyżką, a następnie miksuj ręcznym mikserem. 

Krem powinien mieć rozsmarowywalną konsystencję - jeśli jest za gęsty dodaj kilka kropli soku z cytryny, a jeśli za rzadki łyżkę, lub dwie dodatkowego cukru.

Użyj do posmarowania cupcakes, albo dużego ciasta, albo przechowaj w lodówce na później - powinien wytrzymać do tygodnia w zamkniętym, szczelnym pojemniku.

1 comment:

  1. Jaki fajny przepis wypróbuję na moich wegusach

    ReplyDelete