Dzieckom eksperyment smakował i zjedli chętnie z poleconym sosem pomidorowym i makaronem. Ja pojadałam resztki z jakimś sosem i ryżem i były ok, ale wciąż za suche, za 'chlebowe'. Wydaje mi się, że było to winą zbyt dużej ilości użytego chleba - autorka nie podaje wagi, ale ilość kromek, a te mogą się różnić wielkością.
Przepis z bloga Tinned tomatoes.
Składniki:
(na 30 sztuk)
400g puszka czerwonej fasolki 'kidney beans', odcedzonej
ząbek czosnku, zgnieciony w prasce
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 czubate łyżki masła orzechowego
2 łyżki drożdży odżywczych (opcjonalnie)
2 łyżki wody
sól i pieprz
6 kromek chleba razowego (tj. 200g) - to moim zdaniem jest nieco za dużo, podejrzewam, że najlepiej byłoby zaczać od 100g i skończyć gdzieś na 150g
Zmiel chleb w malakserze i odstaw.
Pozostałe składniki (oprócz wody) rozgnieć i wymieszaj w sporej misce. Wmieszaj chleb. Jeśli mieszanka wydaje się za sucha dolej po odrobinie wodę.
Formuj niewielkie kulki i zostaw w lodówce, do czasu, aż będą potrzebne.
Przed podaniem smaż beanballs na odrobinie oleju na nieprzywierającej patelni, albo upiecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stC.
Podawaj z makaronem, prostym sosem pomidorowym i Parmezanem.
bardzo fajne są
ReplyDelete