Wednesday 16 November 2022

Surówka z marchewki i sułtanek, z sosem majonezowym...


Przepis ze strony Little Sunny Kitchen.

Składniki:
(na jakieś 6 porcji - zależnie od apetytu i dodatków)

1/4 szklanki majonezu
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
1 łyżeczka soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
1/4 łyżeczki soli (lub więcej, do smaku)
4 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach
1 szklanka rodzynek lub sułtanek

  1. W sporej misce wymieszaj i roztrzep widelcem majonez, wodę, miód, sok z cytryny i sól. 
  2. Wsyp do sosu marchewkę i sułtanki. Dobrze wymieszaj. Zostaw w lodówce na 30 minut.

Notatki:
  • majonez można zamienić na kwaśną śmietanę;
  • surówkę można spokojnie zrobić na 24 godziny przed jedzeniem; teoretycznie powinna ona wytrzymać nawet 2 dni, ale po tym czasie może być trochę wodnista - sól i cukier wyciągną wodę z marchewki;
  • można dodać posiekane drobno jabłko albo ananasa;
  • dla odrobiny chrupkości: orzechy, pestki słonecznika, albo dyni;  
  • rodzynki/sułtanki można zamienić na żurawinę.  

No comments:

Post a Comment