Tuesday 5 April 2022

Surówka z czerwonej kapusty (red cabbage slaw)...

 Bardzo miły Oddbox przyjemnie i pożytecznie dostarczył kapustę czerwoną. W niezbyt przytłaczającej ilości sztuk 1 (mała).  Problemu wielkiego więc nie było, ale ja zawsze stawiam na nowinki raczej, niż stare i sprawdzone. Dlatego połowa została uduszona z żurawinami, a druga połowa przeistoczyła się w surówkę. Bardzo popularną nawiasem mówiąc, bo zniknęła w tempie rekordowym.

Przepis ze strony Spend with pennies


Składniki:
(na jakieś 4-6 porcji, zależnie od apetytu i dodatków)
  • 4 kubki poszatkowanej cieniutko czerwonej kapusty
  • 2 marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 jabłko, pokrojone na zapałki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - u mnie: 2 łyżeczki suszonej natki
  • 1/2 kubka posiekanych pekanów, lub orzechów włoskich - opcjonalnie
na sos
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz, do smaku

W miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.

W dużej misce wymieszaj kapustę, jabłko, marchewkę i pietruszkę. Polej sosem i wymieszaj.

Odstaw do lodówki na godzinę, następnie posyp orzechami (jeśli używasz) i podawaj.

No comments:

Post a Comment