Przepis z bloga Erren's Kitchen.
Składniki:
(na okolice 4-6 porcji, zależnie z czym podane)
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 gałązki selera naciowego
1 marchewka
1 1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
listek laurowy
posiekana natka pietruszki, albo, jak u mnie, czubata łyżeczka suszonej
1 szklanka ryżu (u mnie - golden sella; raczej unikaj brązowego i czarnego, których czas gotowania jest dużo dłuższy)
2 szklanki wywaru warzywnego
Posiekaj warzywa - ręcznie, albo w malakserze.
W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Wrzuć warzywa, dobrze wymieszaj i smaż, mieszając od czau do czasu, przez 7 minut - do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Wsyp ryż i dobrze wymieszaj.
Wmieszaj wywar, pietruszkę i listek laurowy. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 15-18 minut, do czasu, aż cały wywar będzie wchłonięty, a ryż miękki.
Zdejmij z ognia i zostaw na 5 minut. Odkryj, wyjmij listek laurowy i przemieszaj widelcem.
No comments:
Post a Comment