Sunday 10 June 2012

Na progu lata, lekko zimowo...

 ...czyli:
Czerwona kapusta z żurawinami i octem balsamicznym

Na podstawie przepisu ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na mniej wiecej 4 porcje; nadmiar znakomicie znosi mrozenie)
  • 2 lyzki oliwy
  • 1 duza cebula, oczyszczona, przepolowiona i pokrojona na cieniutkie plasterki
  • 1/2 sredniej czerwonej kapusty, przekrojona na polowe, z wycietym srodkiem i cienko poszatkowana
  • 100ml wywaru warzywnego
  • 2 lyzki octu balsamicznego, lub do smaku
  • 50g brazowego cukru, lub do smaku
  • 100g suszonej zurawiny, namoczonej w goracej wodzie przez 15-20min i odcisnietej
W duzym garnku rozgrzej oliwe. Wrzuc cebule i smaz, mieszajac od czasu do czasu, przez okolo 10min, az zacznie sie karmelizowac. Dodaj kapuste i smaz dalej,  tym razem mieszajac czesciej, az kapusta zacznie mieknac.
Wlej wywar, a nastepnie ocet balsamiczny i wsyp cukier. Przykryj i gotuj przez 10min.
Wmieszaj zurawine i gotu calosc kolejnych 10-15min. (Ja w tym momencie zwiekszam ogien, zeby odparowac wiekszosc plynu).
Ostudz i przechowuj w lodowce przez maksymalnie 4 dni, albo zamrozone do 1 miesiaca. Rozmrazaj przez noc w lodowce i odgrzewaj do bardzo goracego przed podaniem. 

No comments:

Post a Comment