...czyli:
Czerwona kapusta z żurawinami i octem balsamicznym
Na podstawie przepisu ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na mniej wiecej 4 porcje; nadmiar znakomicie znosi mrozenie)
W duzym garnku rozgrzej oliwe. Wrzuc cebule i smaz, mieszajac od czasu do czasu, przez okolo 10min, az zacznie sie karmelizowac. Dodaj kapuste i smaz dalej, tym razem mieszajac czesciej, az kapusta zacznie mieknac.
Wlej wywar, a nastepnie ocet balsamiczny i wsyp cukier. Przykryj i gotuj przez 10min.
Wmieszaj zurawine i gotu calosc kolejnych 10-15min. (Ja w tym momencie zwiekszam ogien, zeby odparowac wiekszosc plynu).
Ostudz i przechowuj w lodowce przez maksymalnie 4 dni, albo zamrozone do 1 miesiaca. Rozmrazaj przez noc w lodowce i odgrzewaj do bardzo goracego przed podaniem.
No comments:
Post a Comment