Saturday, 29 May 2021

Gofery bardzo owsiane...

Lekko zmieniony przepis z bloga Kim's Cravings.

Składniki:
(na 4-5 sztuk)

2 szklanki mąki owsianej 
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka 'mleka' owsianego, lub innego, ulubionego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 dojrzały banan
2 jajka
1 łyżka oliwy, lub bezsmakowego oleju

  1. W sporej misce wymieszaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
  2. W kielichu blendera, albo w dzbanku i blenderem ręcznym, zmiksuj mleko, banana, jajka i ekstrakt waniliowy.
  3. Wlej mokre składniki do mieszanki suchych i dobrze wymieszaj. Wmieszaj oliwę.
  4. Zostaw na 10-15 minut.
  5. Rozgrzej gofrownicę i piecz na złotawo-brązowy kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Resztki: powinny wytrzymać w lodówce do 4 dni (w szczelnym pojemniku), albo w zamrażarce do 2 miesięcy.

Odgrzewanie: najlepiej w tosterze przez około 5 minut (zależy od mocy tostera), odgrzewając mrożone dodaj około 1-2 minuty do tego czasu.

2 comments:

  1. ale mi zrobiłaś smaku na gofra

    ReplyDelete
  2. Zrobiłam , bardzo smaczne, będą powtórki

    https://kuchniaalicji.blogspot.com/2021/06/gofry-mocno-owsiane.html

    ReplyDelete