Friday, 26 June 2020

Surówka z marchewki, ananasa i rodzynek...


Przepis z bloga A Mindfull Mom.

Składniki:
(na mniej więcej 4 porcje)

1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki gorącej wody
3 kółka ananasa z puszki + sok (najlepiej użyć ananasa w 100% soku, a nie w syropie)
1/2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżka miodu, lub syropu klonowego
1/4 łyżeczki soli
2 szklanki marchewki, startej na dużych oczkach

  • Wlej gorącą wodę do rodzynek i zostaw na 10 minut. Dobrze odcedź.
  • Pokrój ananasa i przygotuj 1 łyżkę soku.
  • Wymieszaj ocet, miód (syrop klonowy), sól i sok ananasowy.
  • W sporej misce wymieszaj marchewkę, ananasa, rodzynki i sos.
  • Zostaw w lodówce na co najmniej godzinę przed jedzeniem.

DODATKOWO:
  • jeśli użyjesz syropu klonowego sałatka będzie wegańska i paleo;
  • sałatkę można jeść od razu, ale będzie ona lepsza po schłodzeniu i wymieszaniu się smaków;
  • sałatka powinna wytrzymać w lodówce przez 4-5 dni;
  • możesz użyć złotych rodzynek w miejsce zwykłych;

1 comment: