Saturday 20 June 2020

Zajmujemy dzieci # 1: rice krispies cakes...


Przepis ze strony Netmums.

Składniki:
(na blaszkę 20/20cm, albo na 12-14 sporych ciastek z papilotek muffinkowych)

1 łyżka cukru
150g Rice Krispies (ryżowych chrupek śniadaniowych)
4 łyżki golden syrup
1 łyżka masła
odrobina ekstraktu waniliowego, albo cukru wanilinowego

opcjonalnie: cukiereczki albo inne posypki do dekoracji, lub stopiona czekolada do pochlapania po wierzchu

  1. Wsyp cukier, dodaj masło i golden syrup do sporego garnka. Stop, zagotuj i gotuj przez minutę.
  2. Zdejmij z palnika, wmieszaj rice krispies i wanilię.
  3. Przesyp do przygotowanej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, albo dobrze wysmarowanej masłem, i bardzo dobrze uklep. Użyj posypek, jeśli chcesz, natnij delikatnie wierzch zaznaczając porcje i wstaw do lodówki.

Notatki:
  • nie nadaja się do mrożenia, ale powinny wytrzymać kilka dni w zamkniętym pojemniku;
  • jeśli dodasz łyżkę kakao do syropu otrzymasz czekoladowe ciastka;
  • możesz użyć miodu zamiast golden syrup;

Nasze uwagi:
  • dobrze jest użyć silikonowych foremek muffinkowych - gotowe, uformowane, zastygnięte 'babeczki' jest bardzo łatwo wyjąć i będzie praktyczniej i taniej z kubeczkami wielokrotnego użytku;
  • jeśli przepis jest obliczony na zajęcie dzieci trzeba się upewnić, że wszystko rozegra się w miarę szybko - zastygnięta masa już się nie sklei;
  • nam wyszło 14 sporych sztuk formowanych w papilotkach i na tyle trzeba się przygotować;
  • przy kolejnej próbie ja bym głosowała za dodaniem dodatkowej łyżki golden syrup - będzie łatwiej wmieszać chrupki.


1 comment: