Zmodyfikowany, lekko, przepis z bloga Dagmary.
Składniki:
(na 4 porcje)
200g chorizo
1 porcja warzywnego startera
400g puszka siekanych pomidorów
400g puszka fasolki (u mnie czerwona 'kidney', ale niewielka biała też będzie w sam raz)
kostka bulionowa albo bulionetk warzywna lub z kurczaka + 400-450ml wody
Podsmaż chorizo na 2 łyżkach oleju.
Dodaj starter warzywny, dobrze wymieszaj i smaż 1-2 minuty.
Wlej pomidory, wodę i wkrusz kostkę, albo wrzuć bulionetkę. Dopraw do smaku, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15-20 minut.
Wsyp odcedzone fasolki i gotuj kolejnych 10 minut. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, albo startym serem, lub po prostu z kawałkiem dobrego chleba.
oo taka zupa to coś dla mnie
ReplyDelete