Tuesday 17 December 2019

Super szybka i prosta zupa pomidorowa z chorizo i fasolą...



Zmodyfikowany, lekko, przepis z bloga Dagmary.

Składniki:
(na 4 porcje)

200g chorizo
1 porcja warzywnego startera
400g puszka siekanych pomidorów
400g puszka fasolki  (u mnie czerwona 'kidney', ale niewielka biała też będzie w sam raz)
kostka bulionowa albo bulionetk warzywna lub z kurczaka + 400-450ml wody

Podsmaż chorizo na 2 łyżkach oleju.
Dodaj starter warzywny, dobrze wymieszaj i smaż 1-2 minuty.
Wlej pomidory, wodę i wkrusz kostkę, albo wrzuć bulionetkę. Dopraw do smaku, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15-20 minut.
Wsyp odcedzone fasolki i gotuj kolejnych 10 minut. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, albo startym serem, lub po prostu z kawałkiem dobrego chleba.


1 comment: