Muffiny, wynalezione na okazję zakupionego w promocyjnej cenie serka quark, okazały się hitem wśród dzieci. Daniel zjadł 4 i jeszcze rzucał łakome spojrzenia w stronę stojacej na blacie tacy... Mnie denerwowała jedna rzecz - ciasto jest dość mokre i mało tłuste, więc jest trudno odkleić papierowe papilotki. Sytuacja poprawia się nieco po przesuszeniu - do następnego dnia zostały może ze 2-3 sztuki i te były już o wiele łatwiejsze w obsłudze.
:)
Przepis ze strony Eat smarter.
Składniki:
(na 12 sztuk)
1 bardzo dojrzały banan
1 jajko
60g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250g serka quark
75ml oleju
125ml mleka
200g maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania - opcjonalnie
Rozgrzej piekarnik do 180st C. Przygotuj blaszkę z 12 papilotkami.
W sporej misce rozgnieć banana. Wmieszaj jajko, cukier, wanilię, quark, olej i mleko. Wsyp makę i proszek do pieczenia i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto.
Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i piecz przez około 25 minut. Wyjmij na kratkę do ostudzenia. Ewentualnie posyp cukrem pudrem przed jedzeniem.
ojj tam nie ważne że papier opornie odchodzi najważniejsze że są smaczne ;))
ReplyDelete