Friday, 6 December 2019

O jedzeniu - 'Ratatouille', czyli 'Ratatuj'...

Bohaterem filmu jest Remy – antropomorficzny szczur, który mieszka na wsi w szczurzej kolonii, jednak nie pasuje do swojej rodziny. Ma węch absolutny i niezwykle wyrafinowany smak, w związku z czym nie chce jeść odpadków jak inne szczury, tylko zaczyna łączyć smaki, tworząc nowe potrawy. Swoimi kulinarnymi zapędami naraża się ojcu. Pewnego dnia, gdy zapędza się do kuchni właścicielki domu, w którym mieszka kolonia, przez swoją nieostrożność ujawnia lokalizację kolonii i szczurza rodzina jest zmuszona do ucieczki i szukania nowego domu.
Podczas ewakuacji kanałami Remy oddziela się od reszty i trafia do kanału pod ulicami Paryża. W jego wyobraźni pojawia się Gusteau – najsłynniejszy kucharz na świecie i idol szczurka, który pokazuje mu drogę do swojej restauracji.
W międzyczasie do pracy na stanowisku pomywacza w tej restauracji zostaje zatrudniony Linguini. Nowy pracownik przez nieuwagę rozlewa gotującą się zupę i, starając się ją naprawić, dodaje przypadkowe składniki. Remy, widząc to, wchodzi do kuchni i poprawia zupę po swojemu. Gdy potrawa zostaje podana, goście są zachwyceni, a Linguini zostaje kucharzem. Przygarnia Remy'ego i od tej pory działają razem.
Linguiniemu i Remy'emu życie uprzykrza szef kuchni o imieniu Szponder, który chce przejąć lokal po zmarłym Gusteau, jednak sprawa się komplikuje, gdy odnajduje się testament właściciela. Pewnego dnia szczurek Remy gotuje wyjątkowe danie, aby „uszczęśliwić” krytyka kulinarnego. Tym daniem jest tytułowe ratatuj, które przypomina krytykowi smak z dzieciństwa. Dzięki temu szczurek Remy staje się prawdziwym kucharzem i szefem kuchni Paryża.
(Wikipedia - polski, angielski)


No comments:

Post a Comment