Tuesday, 10 December 2019

Warzywny starter do sosów i zup - soffrito...


Przepis z Madhouse cookbook.


"This is brilliant for using a glut of vegetables and makes a mega-convinient standby. It's based on Italian soffrito: finely chopped aromatic ingredients softly fried and used as a base for soups, casseroles, tomato sauces, bolognese, chilli or sheperd's pie, to name just a few."

Aromatyczny i pełen warzyw starter okazał się bardzo praktycznym dodatkiem do domoweg repertuaru. Bazujacy na nim najzwyklejszy sos pomidorowy jest przepyszny wymieszany z pełnoziarnistym makaronem, a także jako dodatek do ryżu i klopsików z kurczaka, czy baza do fasolki w sosie. Spokojnie zamieszka przez kilka dni na dnie lodówki, albo na dłużej w zamrażarce.

Składniki:
(na spory garnek, na pewno 4 porcje)

2 duże cebule
2 duże marchewki
2-3 niewielkie pietruszki
1-2 czerwone papryki, pozbawione pestek
2 cukinie
4 gałazki selera naciowego
150g pieczarek
8-10 zabków czosnku
4 łyżki oliwy

Drobno posiekaj wszystkie warzywa (bez czosnku) - ręcznie: nożem, albo na tarce; w podręcznym czopperku (może nie sprostać wyzwaniu twardych marchewek i pietruszek), albo w robocie kuchennym. 
W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa i smaż/duś na niewielkim ogniu, aż będa miękkie, ale nie powinny być zezłocone. Dodaj przeciśnięte przez praskę zabki czosnku i dobrze wymieszaj. Jeśli okazuje się, że masa ma za wiele wody odparuj nadmiar podkęcajac ogień.
Użyj od razu, albo zostaw do ostudzenia, rozdziel pomiędzy odpowiednie pojemniki i przechowuj do 3 dni w lodówce, albo do 3 miesięcy w zamrażarce.




1 comment:

  1. fajny ten starter, mi teraz brak czasu więc dla mnie jak znalazł

    ReplyDelete