" This is a Chinese dish that uses the classic Chinese ingredients of oyster sauce, ginger and sesame oil, thockened with cornflour. Try using this sauce with a range of other ingredients like swapping mushrooms for broccoli or beef for chicken. "
Smacznie i szybko. Czyli tak, jak lubię! :)
Kolejne danie podpatrzone i nauczone na kursie Bags of Taste.
Składniki:
(na 2 porcje, ale spokojnie można podwoić ilość wszystkiego)
200g mielonej wołowiny
1 średnia cebula (okolice 150g)
3 duże zabki czosnku, posiekanego drobniutko, lub startego na tarce
1 łyżka startego, lub super-drobniutko posiekanego imbiru
200g pieczarek
kostka bulionowa
4 łyżeczki sosu ostrygowego (20ml)
250ml wody
1 1/2 łyżeczki oleju z tostowanego sezamu
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1/8 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżka oleju
do podania: ugotowany na sypko biały, lub brazowy ryż
- Cebulę pokrój w kostkę, lub na plasterki, jak wolisz.
- W nieprzywierajacym garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i cebulę. Smaż 10 minut na średnim ogniu, mieszajac często i rozbijajac ewentualne grudki posklejanego mięsa. Cebula powinna być miękka.
- Wmieszaj czosnek i imbir.
- Posiekaj lub pokrój na plasterki grzyby. Dodaj do mięsa i smaż, aż będa ugotowane, większość wody odparuje, a mieszanka będzie znowu w miarę sucha.
- Wlej 200ml wody i zagotuj. Wkrusz kostkę i zmiejsz ogień.
- Wymieszaj pozostałe 50ml wody z sosem ostrygowym, skrobia kukurydziana i białym pieprzem.
- Wymieszaj mięso dokładnie, a następnie wlej mieszankę sosu ostrygowego. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 15 minut.
- Wmieszaj olej sezamowy i podawaj na ryżu.
Kalorie w 1 porcji (łacznie z ryżem) - 600.
i ja też lubię takie dania
ReplyDelete