Sunday, 23 September 2018

Wołowina z pieczarkami, w sosie ostrygowym ('oyster sauce')


" This is a Chinese dish that uses the classic Chinese ingredients of oyster sauce, ginger and sesame oil, thockened with cornflour. Try using this sauce with a range of other ingredients like swapping mushrooms for broccoli or beef for chicken. " 

Smacznie i szybko. Czyli tak, jak lubię! :) 

Kolejne danie podpatrzone i nauczone na kursie Bags of Taste.

Składniki:
(na 2 porcje, ale spokojnie można podwoić ilość wszystkiego)

200g mielonej wołowiny
1 średnia cebula (okolice 150g)
3 duże zabki czosnku, posiekanego drobniutko, lub startego na tarce
1 łyżka startego, lub super-drobniutko posiekanego imbiru
200g pieczarek
kostka bulionowa
4 łyżeczki sosu ostrygowego (20ml)
250ml wody
1 1/2 łyżeczki oleju z tostowanego sezamu
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1/8 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżka oleju

do podania: ugotowany na sypko biały, lub brazowy ryż

  1. Cebulę pokrój w kostkę, lub na plasterki, jak wolisz.
  2. W nieprzywierajacym garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i cebulę. Smaż 10 minut na średnim ogniu, mieszajac często i rozbijajac ewentualne grudki posklejanego mięsa. Cebula powinna być miękka. 
  3. Wmieszaj czosnek i imbir. 
  4. Posiekaj lub pokrój na plasterki grzyby. Dodaj do mięsa i smaż, aż będa ugotowane, większość wody odparuje, a mieszanka będzie znowu w miarę sucha.
  5. Wlej 200ml wody i zagotuj. Wkrusz kostkę i zmiejsz ogień.
  6. Wymieszaj pozostałe 50ml wody z sosem ostrygowym, skrobia kukurydziana i białym pieprzem.
  7. Wymieszaj mięso dokładnie, a następnie wlej mieszankę sosu ostrygowego. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 15 minut. 
  8. Wmieszaj olej sezamowy i podawaj na ryżu. 
Kalorie w 1 porcji (łacznie z ryżem) - 600.





1 comment: