Friday, 14 September 2018

Kuskus z pieczoną dynią...

Idealna, jako posiłek w plenerze, ogrodzie lub na balkonie. Oryginalnie receptura Yotam'a Ottoleghi, w naszym życiorysie pojawiła się, jako kempingowa propozycja towarzyszaca grillowi (klik), przywieziona przez jedna z uczestniczek. Mnie zasmakowała tak bardzo, że po powrocie do domu przeszukałam Internet i znalazłam ulubiony przepis. Podaję zmodyfikowany o składniki, których nie miałam i nie chciałam specjalnie kupować. Sałatka jest znakomita, jako samodzielny posiłek (ja uwielbiam z kleksem dobrego jogurtu naturalnego), albo jako towarzyszka mięsa z grilla lub patelni, czy piekarnika.


   

Generalna inspiracja z bloga Dinners with friends.

Składniki:
(na okolice 4 porcji)

1 niewielka dynia piżmowa
1 cebula, pokrojona na cienkie półplasterki
4 łyżki oliwy
50g suszonych moreli
1 szklanka kuskus, u mnie razowy
1/2 kostki bulionowej, warzywnej
5 łyżek drobniutko posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz


  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Dynię oczyść z pestek i badziewia w środku, pokrój na paski, a następnie na kawałki wielkości jednego kęsa. Ja zostawiam skórkę - pozwala ona zachować bardziej zwarta strukturę. Wymieszaj w misce z 2 łyżkami oliwy, dopraw do smaku sola i pieprzem, rozłóż na blaszce i piecz do miękkości - około 40 minut, lub więcej. [Ten etap możesz wykonać nawet do 3 dni wcześniej, na przykład przy okazji pieczenia ciasta; po ostudzeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku, w lodówce.]
  2. Cebulę smaż przez 10 minut na kolejnych 2 łyżkach oliwy. Najlepiej na sporym ogniu i mieszajac bardzo często. Powinna być złota i chrupiaca, ale nie spalona.
  3. Morele - zalej wrzaca woda, zostaw na 5 minut, a następnie odcedź, osusz i pokrój w 5mm kostkę.
  4. Przygotuj kuskus: wsyp do szklanej, lub metalowej miski, wkrusz połowę kostki bulionowej, zalej wrzaca woda - tyle by przykryła kaszę około 1cm ponad, przykryj ściereczka i odstaw na 10 minut. Następnie wymieszaj widelcem.
  5. Przed podaniem wymieszaj kuskus z dynia, natka pietruszki,cebula i morelami. Dopraw do smaku. [Jeśli dynia była upieczona wcześniej i jest zimna z lodówki dobrze jest wymieszać ja z goracym kuskusem].


  


2 comments:

  1. fajny pomysł, moja córka ostatnio co rusz by chciała kuskus więc zaserwuję jej w tej wersji

    ReplyDelete
  2. wygląda na pyszne i wyjątkowo smaczne

    ReplyDelete