Saturday, 8 September 2018

Ciasto mocno cytrynowe (Paul Hollywood)...


Przepis ze strony Paul Hollywood.

Składniki:
(blaszka 20/20cm, czyli okolice 9-12 porcji)

na ciasto
70g niesolonego, miękkiego masła
120g drobnego cukru
2 średnie jajka
140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
1 łyżeczka proszku do pieczenia*
1 cytryna - drobniutko starta skórka
1 łyżka lemon curd
2 łyżki mleka

na lukier
3 łyżki granulowanego cukru
sok z 1 cytryny

na wierzch (opcjonalnie - ja nie dałam)
250g cukru pudru
3 łyżki wody


  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
  2. W sporej misce ubij mikserem masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj jajka i zmiksuj jeszcze raz. Dodaj makę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, lemon curd i mleko i dokładnie wymieszaj drewniana łyżka na w miarę gładkie ciasto. Wylej do blaszki, wyrównaj i piecz około 25-30 minut, lub do suchego patyczka.
  3. Wymieszaj cukier granulowany z sokiem z cytryny i wylej na gorace ciasto. Zostaw do ostudzenia w blaszce. Ciasto jest już gotowe do jedzenia, ale jeśli chcesz możesz dodać jeszcze warstwę lukru.
  4. Wymieszaj cukier puder i wodę - powinna powstać w miarę gęsta pasta. Wyjmij ciasto z foremki i rozsmaruj lukier. Zostaw do stężenia przed krojeniem.
* Moim bardzo skromnym, aczkolwiek w miarę doświadczonym, zdaniem naprawdę nie potrzeba tego dodatkowego proszku do pieczenia; i kiedy piekłam to ciasto kolejny raz ów dodatek pominęłam - wyszło wspaniale!



4 comments: