Tuesday, 29 May 2018

Woda = problem...

Naukowcy ze Sztokholmskiego Międzynarodowego Instytutu Wody (Stockholm International Water Institute) ostrzegli, że jeśli nie zmniejszymy spożycia mięsa, do 2050 roku ilość wody będzie niewystarczajaca dla rolnictwa i wyżywienia 9-miliardowej populacji  świata. Akcje w rodzaju Meat Free Week dowodza, że użycie roli pod uprawy roślin jadalnych jest o wiele bardziej produktywne, niż hodowla inwentarza.


PRODUKCJA 1kg WIEPRZOWINY = 4800 litrów wody


 

PRODUKCJA 1kg PSZENICY = 1300 litrów wody

[Źródło: raport Stockholm International Water Institute 'Feeding a Thirsty World: Challenges and Opportunities for a Water and Food Secure World']


Świat - jak wygladaja dane:
Zaopatrzenie w mięso na osobę, na kilogram, na rok


1961
2001
2006
2011
Australia
104kg
107.5kg
109.3kg
121.2kg
US
88.7kg
120.9kg
126kg
117.6kg
Spain
21.8kg
114.9kg
106kg
93.1kg
France
77kg
101.6kg
83.4kg
88.7kg
Germany
63.8kg
81.3kg
82.4kg
87.9kg
UK
69.3kg
78.5kg
85.7kg
82.5kg
Sweden
50.6kg
70.2kg
77.2kg
81.9kg
World average
23.1kg
37.2kg
39.6kg
42.2kg

Źródło: UN Food and Agriculture Organization.

Przetłumaczone z magazynu Good Food na czerwiec 2015 roku.



No comments:

Post a Comment