Friday, 2 February 2018

Łatwe ciasto miodowe...


Przepis ze strony Netmums.
Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm)
  • 100g miękkiego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka, roztrzepane w miseczce
  • 175g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka wody
  1. Rozgrzej piekarnik do 190stC.
  2. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, lub wysmaruj dokładnie masłem.
  3. W misce ubij dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie gładkie, miękkie ciasto.
  4. Przelej do foremki i piecz przez 30 minut (trzeba uważać i sprawdzać - u mnie wystarczyło około 25 minut), aż będzie ładnie wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Wyjmij z piekarnika i zostaw na kratce do ostudzenia.
 Moje uwagi:
* To nie jest jakieś wystawne, pokazowe ciasto, ale raczej szybki, prosty wypiek, nadajacy się w sam raz, jako zagryzka dla wracajacych ze szkoły dzieci;
* Cynamon odrobinę przytłumia wszystko inne, w szczególności miód, dlatego chyba lepiej jest go pominać;
* Dobrze by było użyć miodu o mocnym, wyrazistym smaku, który utrzyma się po upieczeniu ciasta.

4 comments:

  1. Wygląda na mięciutkie i bardzo puszyste :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj zgadza się... Zjadliwe po prostu jest...
      :)

      Delete
  2. Bardzo fajne ciasto, bez wydziwiania, z nutka cynamonu i miodu, pycha. Musze kiedys wyprobowac :-)

    ReplyDelete