Friday, 16 February 2018

Chlebek bananowy z jabłkami...

Chlebek  bananowy niemal zawsze wygrywa konkurencję, kiedy przychodzi do pieczenia w kwestii zużycia nadmiarowych, lekko przejrzałych bananów. Bo i trudno go winić: jest uniwersalny, nadaje się na każda porę dnia i znakomicie znosi mrożenie - można zaplanować poszkolne przekaski na dużo do przodu... Same plusy!
:)


Przepis z bloga BaBy w kuchni.

Składniki:
(1 bochenek)

  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 50 g posiekanej czekolady (opcjonalnie)

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. W misce wymieszaj mąkę, sodę, cukier, cynamon i sól.
  3. W osobnej misce dokładnie rozgnieć banany – mikserem albo widelcem. Dodaj jogurt, olej, jajka i dokładnie wymieszaj albo zmiksuj.
  4. Połącz zawartość obu misek i wymieszaj do połączenia składników. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj jabłko i czekoladę do ciasta i wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez ok. 60 minut – do suchego patyczka.

3 comments: