Monday 22 January 2018

Soffritto Jack Monroe...

Soffritto, czyli włoska wersja mirepoix - pokrojonych w kostkę warzyw, gotowanych długo na niewielkim ogniu, bez ich brazowienia; zwykle na oliwie lub maśle. Założeniem jest wydobycie naturalnej słodyczy raczej, niż karmelizacja. Bazuje na drobniutko posiekanej pietruszce i cebuli, gotowanych na smalcu, ale obecnie większość kucharzy używa raczej oliwy lub masła. Inne często dodawane warzywa to czosnek, seler i marchewka. 

Trzeba przyznać, że moja wersja pachnie nieziemsko i przyda się na pewno przy przygotowywaniu szybkich zup-kremów (zwłaszcza takich "na szybko" i "dla jednego"), risotta i sosów do makaronów.   


Składniki:
(na 2 większe, lub 3 mniejsze słoiczki)

  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 4 gałazki selera naciowego
  • 4 spore, lub 6 małych zabków czosnku - u mnie: 2 czubate łyżeczki 'leniwego' czosnku ze słoiczka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50ml oliwy, lub oleju
  • czerny pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  1. Zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach i wrzuć do sporego garnka. 
  2. Obierz i drobniutko posiekaj cebulę, czosnek i selera. Dodaj wszystko do marchewki. 
  3. Wlej olej i sok z cytryny, dopraw do smaku sola i pieprzem. Zostaw na niewielki ogniu przez 20-25 minut.
  4. Kiedy cebula będzie przeźroczysta, a reszta warzyw miękka wrzuć mieszankę do malaksera, lub użyj blendera ręcznego i zmiksuj całość na pastę - nie musi być gładka. Przechowuj w czystych słoiczkach w lodówce, albo zamrażaj poporcjowane. Przyda się przy risotto, zupach i sosach.
Przepis z bloga Jack Monroe Cooking on a bootstrap.

4 comments:

  1. będę musiała wypróbować ;)

    ReplyDelete
  2. O, akurat na nim dzisiaj sos pomidorowy do makaronu zrobiłam - bajka! Chyba najlepszy, jaki jadłam! Wypróbuj, bo warto.
    x x x :)

    ReplyDelete
  3. Genialny pomysl, bardzo mi sie podoba :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sosy i zupy na nim ugotowane wychodza znakomite!
      Warto dać szansę...
      :)

      Delete