Sunday 7 January 2018

Muffiny bananowe. Czyli Netmums poleca...


Nie mam najmniejszych watpliwości, że wejda one do naszego codziennego menu! Bo sa pyszne! Mięciutkie i bardzo mocno bananowe. Idealnie się przechowuja do następnego dnia i smakuja równie dobrze. Nie to, że z upieczonych 10 wiele zostało - ot 3 sztuki, skonsumowane zimowym porankiem w parku... 

Składniki:
(na 10 sporych sztuk, albo 12 mniejszych)
  • 3 jajka, wbite do miseczki
  • 150g masła, lub margaryny do pieczenia
  • 150g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 150g drobnego cukru do wypieków (oryginalnie - miałki brazowy)
  • 2 śrenie, bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę
  1. Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożona papilotkami.
  2. Do sporej miski wrzuć miękkie masło i wsyp cukier. Ubij mikserem na gładka, puszysta masę. Następnie dodawaj na przemian jajka i makę, ubijajac cały czas mikserem na niskich obrotach. Na końcu wmiksuj szybko rozgniecione banany.
  3. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut, do czasu, aż będa złotawe i sprężyste przy dotyku.
  5. Wyjmij z blaszki i zostaw do ostudzenia na kratce.

Dodatkowo:
  • można zamrażać;
  • przed pieczeniem można posypać wierzch brazowym cukrem;
  • można dodać garść kropelek czekoladowych do ciasta;
  • pyszne lekko ciepławe i z lodami;
  • można posypać cukrem pudrem po wyjęciu z piekarnika.

Przepis ze strony Netmums - Banana muffins.

No comments:

Post a Comment