Monday, 15 January 2018

Super słodkie, bardzo radosne blondies z drażetkami Smarties...


Przepis z bloga Kate's Pie Hole.
Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm, czyli okolice 12 porcji)
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego - u mnie: miałki jasno-brazowy
  • 100g masła, stopionego i ostudzonego
  • 1 płaska łyżeczeka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100g białej czekolady, posiekanej, albo groszków do pieczenia
  • opakowanie-tubka 'Smarties' 38g
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej tak, by papier wystawał poza brzegi foremki - będzie łatwiej wyjać gotowe ciasto.
  2. Masło przelej do miski i zmiksuj z cukrem i jajkiem. Proszek do pieczenia wymieszaj z maka i wsypuj powoli do masy, cały czas miksujac.
  3. Powstanie bardzo gęste ciasto. Czekoladę wmieszaj w ciasto. Całość przełóż do przygotowanej foremki, wyrównaj wierzch i udekoruj groszkami. 
  4. Piecz przez około 20-25 minut*. Zostaw na 5 minut do przestudzenia w blaszce, a następnie wyjmij na kratkę i ostudź całkowicie. Idealne z kleksem niesłodzonej bitej śmietany, lub lodami waniliowymi...

No comments:

Post a Comment