Monday 24 October 2016

Ciasto cukiniowe, lekko cynamonowe...

Pyyyyyszne! Mokre i ciężkie, czyli dokładnie takie, jakie lubię. Słodkie dzięki dodatkowi sułtanek. Chrupiace orzechy nadaja mu uroku i jest bardzo, ale to bardzo trudno zorientować się, czym sa owe zielonkawe niteczki...   
:)

Składniki:
(tortownica 23cm, czyli około 10 porcji)
  • 2 duże jajka
  • 125ml oleju
  • 85g miękkiego brazowego cukru
  • 2 niewielkie cukinie (okolice 350g), starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżeczka ektraktu waniliowego
  • 300g maki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50g orzechów włoskich, połamanych na kawałki
  • 100g sułtanek
dodatkowo, opcjonalnie
  • 150g serka kremowego typu Philadelphia
  • 60g cukru pudru
  • szczypta mielonego cynamonu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Przygotuj tortownicę - wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W sporej misce wymieszaj jajka, olej i cukier, a następnie wmieszaj cukinię. W osobnej misce wymieszaj ze szczypta soli pozostałe składniki.
  3. Wmieszaj suche składniki do mokrych i wlej gotowe ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz przez około 40 minut - dobrze jest sprawdzać wcześniej, bo duzżo zależy od mocy piekarnika. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia. (W tym momencie można ciasto zamrozić, zawinięte w folię kuchenna, na okres do 1 miesiaca).
  4. Polewa: w miseczce wymieszaj dokładnie serek kremowy z cukrem i cynamonem. Nakładaj na całkowicie ostudzone ciasto.
Przepis ze strony BBC Good Food

No comments:

Post a Comment