Friday 14 October 2016

Ciastka fancuskie z serkiem ricotta...



Składniki:
(mnie wyszło idealnie 15 sztuk)
  • opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego - u mnie 375g i około 35/25cm
  • 250g serka ricotta
  • 2 lekko czubate łyżki cukru, lub do smaku
  • 2 lekko czubate łyżki zmielonych migdałów
  • truskawki - po połówce na każde ciastko
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Przygotuj 2 blaszki - wyłóż papierem do pieczenia lub silikonowymi matami.
  2. Odpowiednio wcześniej wyjmij ciasto francuskie z lodówki - zwykle około 20 min. Odlej z serka nadmiar płynu, przełóż do miseczki i wymieszaj dokładnie z migdałami i cukrem.
  3. Ciasto rozwiń i pokrój na kwadraty. Każdy składaj, jak na zdjęciu poniżej (można też zajrzeć TUTAJ po więcej wizualnych pomocy) i przekładaj na przygotowane blaszki. Na środek ciastka wykładaj po około pół łyżki nadzienia i wciskaj po połówce truskawki. 
  4. Piecz przez około 15 minut, wyjmuj na kratke i zostaw do ostudzenia.

No comments:

Post a Comment