Monday, 21 March 2016

Biały blok waniliowy...


Lojalnie ostrzegam - słodko jest! Ale też i pysznie... W sam raz na odganianie popołudniowych, wczesno-wiosennych smutków...
Bazowałam na przepisie z bloga Słodka babeczka, a podaję już ze swoimi zmianami. 
Składniki:
(na niewielka keksówkę, około 10/20cm)
  • 2 szklanki mleka w proszku (pełnego)
  • 125g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100ml wody
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
  • szklanka posiekanych z grubsza orzechów włoskich
  • 200g herbatników digestive, połamanych na kawałki
  1. W rondelku rozpuść masło, wodę i cukier. Dodaj wanilię i dobrze wymieszaj. 
  2. Do ciepłej masy dodaj mleko w proszku i dokładnie zmiksuj. Następnie wrzuć herbatniki i orzechy. Wymieszaj - masa będzie bardzo gęsta i najlepiej użyć łyżki. 
  3. Przełóż masę do keksówki (najlepiej silikonowej i wyłożonej pergaminem do pieczenia) i wstaw na minimum 6 godzin (lub na całą noc) do lodówki. Po tym czasie ostrożnie wyjmij z foremki i krój na plastry.

No comments:

Post a Comment