Thursday, 9 July 2015

Muffinki 'śniadanie w biegu'. Z puree jabłkowym i miodem...


'Waste not want not' mawiaja madrzy ludzie. Dlatego, kiedy dzieciom mija apetyt na dany owoc utylizuje mocno dojrzale resztki, jak tylko moge. Najlatwiejsza droga, to oczywiscie zamrazarka i pojemnik z napisem 'smoothie'. Niestety jablka i gruszki do kategorii nie naleza. Znakomicie za to nadaja sie na puree... Wystarczy pokrojone kawalki owocow podgotowac lekko z odrobina wody i zmiksowac juz miekkie owoce...
Zaproponowane muffinki sa wilgotne, dzieki dodanemu bananowi, ale takze malo slodkie - lojalnie ostrzegam! Moim dzieciom i mnie samej smakowaly bardzo, ale jesli ktos lubi mocno slodkie wypieki radzilabym doslodzic puree.    
Przepis ze strony BBC Good Food, zmieniony bardzo minimalnie.

Skladniki:
(na 12 sztuk)
  • 2 jajka
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 50ml oleju
  • 100g puree jablkowego
  • 1 banan, rozgnieciony widelcem
  • 4 lyzki miodu
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 200g maki
  • 50g platkow owsianych
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody
  • 1 lyzeczka mielonego cynamonu
  • pestki dyni, do posypania po wierzchu 
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszke na 12 muffinek, z papierowymi papilotkami. W misce wymieszaj dokladnie mokre skladniki: jajka, jogurt, olej, puree jablkowe, banana, miód i wanilie. Pozostale skladniki: make, platki owsiane, proszek do pieczenia, sode i mielony cynamon, wymieszaj dokladnie w osobnej misce.
  2. Wlej mieszanke mokrych skladnikow do mieszanki suchych i szybko, delikatnie wymieszaj (nie za dlugo!). Rozdziel powstale ciasto pomiedzi papilotki, posyp pestkami dyni i piecz przez okolice 18-20min (zalezy od piekarnika!). Zostaw do ostudzenia na kratce i przechowu w zamknietym pojemniku, do 3 dni.  

No comments:

Post a Comment