Tuesday 14 July 2015

Conchiglie buraczkowe z kolorowymi paprykami, kozim serem i pesto...

Moje dzieci uwielbiaja kolorowe makarony. I chyba slusznie, bo trzeba przyznac, ze niemal kazda zawierajaca je kombinacja wyglada spektakularnie... Czerwone -buraczkowe, zielone - szpinakowe i pomaranczowe - marchewkowe... 
Czasami kupuje przepiekny, recznie robiony i organiczny makaron z niemal lokalnej wytworni. Zwykle w piekarni i deli The Hill Bakery i przy okazji nabywania pysznego chleba na zakwasie, tak nawiasem mowiac. I dodaje kilka innych letnich, lub jediennych kolorow, tak by na obiad powstala wesola mozaika...   

Skladniki:
(na 2 dorosle porcje, ale spokojnie wystarczylo na obiad dla mnie i 3 dzieci)
  • 250g makaronu conchiglie
  • 2-3 lyzki oliwy
  • 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce
  • 3 papryki, żółta, czerwona i zielona, oczyszczone i pokrojone na niewielki kawalki
  • 10 pomidorkow koktajlowych, pokrojonych na cwiartki
  • czubata lyzeczka zielonego pesto, lub wiecej, do smaku
  • 100g sera koziego - rolady plesniowej
  1. Ugotuj makaron wedlug przepisu na opakowaniu. Odcedz.
  2. W miedzyczasie wylej oliwe do sporej patelni i od razu dodaj zgnieciony czosnek. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, tak, by czosnek sie nie spalil, a nastepnie dorzuc pokrojona papryke i smaz do miekkosci - okolice 5-6 minut.
  3. Wmieszaj pesto, a nastepnie odcedzony makaron. Rozdziel pomiedzy talerze i ukladaj kawalki sera na wierzchu. Podawaj od razu.

No comments:

Post a Comment