Thursday, 23 October 2014

Granola dyniowa...


Przepis (podaje juz bardzo lekko zmieniony) od Malwinny.
Skladniki:
szklanka = 250ml
  • 2 1/2 szklanki platkow owsianych
  • 1/2 szklanki puree dyniowego
  • szczypta soli
  • 3 lyzki golden syrup
  • 1/4 szklanki brazowego cukru
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/2 lyzeczki imbiru
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki pestek slonecznika
  • 1/4 szklanki orzechow wloskich, polamanych na kawalki
  • 1/2 szklanki suszonej zurawiny
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. W sporej misce polacz puree, sól, golden syrup, cukier, cynamon i imbir. Wsyp platki, pestki i orzechy. Dobrze wymieszaj.
  3. Wysyp granole na blaszke wylozona papierem do pieczenia, tak, by powstala cienka warstwa. Piecz przez 30-40min, mieszajac dokladnie co 10min.
  4. Goraca granole wymieszaj z zurawinami i zostaw na blaszce do calkowitego ostudzenia. Przechowuj w szczelnym pojemniku. Podawaj z jogurtem, lub mlekiem. 

No comments:

Post a Comment