Friday, 10 October 2014

Chlebek bananowy z gruszkami i syropem klonowym...

Niesamowicie mokre, slodkie i sycace ciasto. Swietny sposob na wykorzystanie zalegajacych bananow. A gruszki i syrop klonowy, to idealne smaki jesieni...
Przepis pochodzi z pazdziernikowego numeru magazynu 'Delicious'.
A razem ze mna gruszkowo gotowaly: ZuziaGin i Mops.
Dziekuje za wspolne kucharzenie!
:) 

Skladniki:
(8 plastrow, foremka o pojemnosci 1 litra)
  • 100g niesolonego masla, stopionego
  • 3 bardzo, bardzo dojrzale banany
  • 100g drobnego cukru
  • 2 dojrzale, ale wciaz twardawe gruszki, pokrojone na kawalki i posypane odrobina maki
  • 1 lyzka syropu klonowego, plus nieco wiecej do podania
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 150g maki
  • 1/2 lyzeczki sody
  • 50g orzechow (pekana, wloskich), posiekanych na kawalki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyloz foremke kawalkiem pergaminu do pieczenia, tak, by wystawal czesciowo poza brzegi. 
  2. Rozgniec banany w sporej misce, wlej stopione maslo i wsyp cukier, wymieszac calosc drewniana lyzka. Wmieszaj gruszki, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, a nastepnie jajko. Przesiej razem make i sode, a nastepnie delikatnie wmieszaj, razem z orzechami, do mokrych skladnikow, uzywajac sporej, metalowej lyzki.
  3. Wlej ciasto do przygotowanej blaszki i piecz przez 45-55min. Ciasto powinno byc ciemnawe z wierzchu, a wetkniety w srodek patyczek suchy i czysty po wyjeciu. Zostaw do ostudzenia przez 10min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do calkowitego ostudzenia. Przed jedzeniem pokrop dodatkowym syropem klonowym.        
Mozna mrozic: ostudzone ciasto, w calosci, lub pokrojone na porcje, zawiniete szczelnie w papier do pieczenia i foliowa torebke, wytrzyma w zamraarce do 3 miesiecy; przed jedzeniem wystarczy rozmrozic w temperaturze pokojowej i pokropic golden syrup. 

No comments:

Post a Comment