Tuesday, 29 July 2014

Truskawkowe lody na patyku...


Slodko-truskawkowo-kremowe... Dzieki zawartosci cukru nie zamarzaja na kamyczek... Pyszne! I super proste do zrobienia.
My wykorzystalismy tylko polowe skladnikow podanych w przepisie (BBC Good Food) i pojemniczki po jogurtach, zamiast specjalnych foremek. Wyszlo 6 sympatycznych porcji, ktore, po nocy w zamrazarce, dalo sie bez problemu wyjac z kubeczkow i zjesc na tyle szybko, by nie zdazyly sie rozplynac.
Skladniki:
(na 6 sztuk, ale mozna spokojnie np. podwoic, w miare wolnego miejsca w zamrazarce)
  • 200g truskawek
  • 100ml mleka
  • 200g slodzonego mleka skondensowanego
dodatkowo:
  • patyczki drewniane do lodow
  • plastikowe/silikonowe foremki do lodow, lub niewielkie pojemniczki po jogurtach (okolice 150ml pojemnosci - beda napelnione do okolo polowy)
  1. Oczyszczone truskawki zmiksuj na gladka mase. Wymieszaj z mlekiem i mlekiem skondensowanym.
  2. Mase rozlewaj do przygotowanych foremek, lub pojemnikow. W srodek kazdej porcji wkladaj patyczek - kiedy masa lekko zamarznie patyczek mozna delikatnie przemiescic, tak, by byl dokladnie w srodku loda. Zostaw do zamrozenia, najlepiej przez noc. Mozna przechowywac w zamrazarce do 2 miesiecy.

No comments:

Post a Comment