Saturday, 12 July 2014

Mini-muffinki z serem i marchewką...

Miniaturowe muffiny sa tak sympatyczne, ze zawsze znajda sie na nie chetni. I nie zawsze dzieci... :) Odrobine bardziej pracochlonne, niz pelnowymiarowa wersja - trzeba sie namachac lyzeczka przy nakladaniu, ale efekt wart zachodu. 
Mialam tylko jeden problem z juz gotowymi muffinkami: sporo ciasta przykleilo sie do papilotek. I nie wiem, czy to wina samego przepisu, bo niektore po prostu juz takie sa; czy cieniutkich papilotek. Juz po fakcie przypomnialam sobie, ze przeciez moja calkiem nowa foremka jest jak nabardziej nieprzywierajaca i prawdopodobnie wystarczyloby tylko lekko ja posmarowac odrobina oliwy i napelniac nie martwiac sie o papierki... Co ciekawe z muffinkami, ktore zostaly do nastepnego dnia (jakies marne 4 sztuki) nie bylo tego problemu papierki daly sie zdejmowac bez zamieszania.  
Przepis z ksiazki Annabel Karmel 'Top 100 Finger Foods' - 'Carrot and Cheese Muffins'. O mistrzyni w wymyslaniu ciekawych potraw dla dzieci pisalam juz - klik. A do pieczenia uzylam blaszki na miniaturowe muffinki, o ktorej pisalam tutaj - klik.

Skladniki:
(na 18 miniaturek, albo na 6 duzych muffinow)
  • 85g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1/4 lyzeczki sody
  • szczypta soli
  • szczypta papryki
  • 30g sera cheddar, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 niewielka marchewka, starta na tarce o malych oczkach
  • 2 lyzki mleka
  • 2 lyzki oleju
  • 4 lyzki jogurtu naturalnego
  • 1 lyzka syropu klonowego
  • 1 jajko
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wyloz blaszke na mini-muffiny 18 papilotkami.
  2. W misce wymieszaj make, sode, sol, papryke, marchewke i ser. W osobnej misce roztrzep widelcem jajko, syrop klonowy, mleko, olej i jogurt. Wlej mieszanke mokrych skladnikow do mieszanki suchej. Szybko wymieszaj. Nakladaj do przygotowanych papilotek (beda dosc pelne) i piecz przez 14-16 minut dla miniaturek, albo 25-30 minut dla duzych muffinow.
  3. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia przez 5min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do ostudzenia.
Mozna mrozic: Ostudzone muffiny mozna zamrozic w szczelnych pojemnikach, a przed jedzeniem rozmrozic przez 30-45min w temperaturze pokojowej; nie nadaja sie do odgrzewania.

No comments:

Post a Comment