Wednesday, 23 July 2014

Tęczowe ciasteczka, lekko pomarańczowe...


Przepis ze starego numeru magazynu 'Good Food' (z sierpnia 2010r.) - 'Rainbow cookies'  
Skladniki:
(na 20-25 sztuk)
  • 175g niesolonego, miekkiego masla
  • 50g drobnego cukru
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 300g maki
  • skórka starta z 1 pomaranczy
na lukier
  • 140g cukru pudru
  • sok wycisniety z pomaranczy
  • kolorowa posypka cukrowa do sekoracji
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Wymieszaj w misce maslo, oba cukry, żółtka i wanilie, a nastepnie ubij drewniana lyzka, az do uzyskania cremowej masy. Wmieszaj make, rozdzielona na 2 czesci, oraz otarta skorke skorke. 
  2. Formuj ciasto w kulki wielkosci orzecha wloskiego (powinno wyjsc okolo 20-25 sztuk) i ukladaj na blaszkach do pieczenia, wylozonych papierem, i lekko splaszczaj palcami. Piecz przez 15min, do czasu, az beda zlotawe, wyjmij i zostaw do calkowitego ostudzenia na kratce.
  3. W miedzyczasie wymieszaj cukier puder na lukier z wystarczajaca iloscia soku z pomaranczy, by uzyskac gesta mase. Maczaj polowe kazdego ciasteczka w lukrze, a nastepnie w posypce. Zostaw do zastygniecia na kratce.

No comments:

Post a Comment