Przepis ze starego numeru magazynu 'Good Food' (z sierpnia 2010r.) - 'Rainbow cookies'
Skladniki:
(na 20-25 sztuk)
- 175g niesolonego, miekkiego masla
- 50g drobnego cukru
- 50g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
- 300g maki
- skórka starta z 1 pomaranczy
na lukier
- 140g cukru pudru
- sok wycisniety z pomaranczy
- kolorowa posypka cukrowa do sekoracji
- Rozgrzej piekarnik do 200stC. Wymieszaj w misce maslo, oba cukry, żółtka i wanilie, a nastepnie ubij drewniana lyzka, az do uzyskania cremowej masy. Wmieszaj make, rozdzielona na 2 czesci, oraz otarta skorke skorke.
- Formuj ciasto w kulki wielkosci orzecha wloskiego (powinno wyjsc okolo 20-25 sztuk) i ukladaj na blaszkach do pieczenia, wylozonych papierem, i lekko splaszczaj palcami. Piecz przez 15min, do czasu, az beda zlotawe, wyjmij i zostaw do calkowitego ostudzenia na kratce.
- W miedzyczasie wymieszaj cukier puder na lukier z wystarczajaca iloscia soku z pomaranczy, by uzyskac gesta mase. Maczaj polowe kazdego ciasteczka w lukrze, a nastepnie w posypce. Zostaw do zastygniecia na kratce.
No comments:
Post a Comment