Friday, 20 September 2013

Tiramisu MOF MOF Antonio Carluccio...

Tiramisu? Uwielbiam! Kto by pomyslal, ze tak proste polaczenie kremowego serka i odrobiny jajek (albo i nie) daje tak wspaniale rezultaty? A nawet najprostsza domowa wersja nie umywa sie do tej kupionej w supermarkecie. Robilam wersje bez jajek, robilam nieco bardziej pracochlonna wersje z jagodami. Az wreszcie dotarlam do wersji Antonio Carluccio:
 "Tiramisu is now so internationally well known that it can be found absolutely everywhere. But this classic MOF MOF (Minimum of Fuss, Maximum of Flavour) recipe, which I created 30 years ago, is both simple and delicious. Try it, and you will discover that you instantly become a dessert maker!"



Skladniki:
(na 4 bogate porcje, lub okolo 6 mniejszych)
  • 2 żółtka
  • 100g drobnego cukru
  • kilka kropli dobrego ekstraktu waniliowego
  • 400g mascarpone
  • 80ml smietanki 16%
  • odrobina mleka, w razie potrzeby
  • 400ml mocnej kawy (u mnie: proszkowane espresso Nescafe)
  • 4 lyzki likieru kawowego Kahlua albo Tia Maria (pominelam)
  • 18 biszkoptow Savoyard, lub podobnych (u mnie: bodaj 22 sztuki, ale robilam w jednym naczyniu, a nie w 4 osobnych)
  • odrobine kakao do posypania po wierzchu
  • W miseczce utrzyj żółtka, wanilie i 80g cukru, na puszysta mase. W sobnej, wiekszej, misce wymieszaj mascarpone ze smietanka i ewentualnie z odrobina mleka, jesli masa wydaje sie za gesta (ja potrzebowalam kilku lyzek). Wymieszaj mase mascarpone z masa z żółtek.
  • W trzeciej misce wymieszaj kawe, wybrany alkohol i pozostaly cukier. Zamaczaj biszkopty w kawie i ukladaj pojedyncza warstwa w 4 osobnych, lub jednym wiekszym naczyniu. Na wierzch nałóż polowe masy mascarpone, nastepnie kolejna warstwe biszkoptow maczanych w kawie i zakoncz mascarpone. Posyp po wierzchu odrobina kakao i wstaw do lodowki.  



No comments:

Post a Comment