Saturday, 14 September 2013

Muffinki Annabel Karmel - z jogurtem i migdałami...


Wyprobowalam pierwszy na dlugiej liscie przepis z ksiazki Annabel Karmel. I nie zaluje! Wyszly bardzo wilgotne, wspaniale do przechowywania i do mrozenia muffinki, z delikatnym, migdalowym posmakiem... Moje dzieci sie zakochaly i domagaly wiecej! :) 

Skladniki:
(na 16 sztuk; ja chcialam nieco mniejsze i zrobilam 18)
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka, roztrzepane w miseczce
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 150g drobnego cukru
  • 140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 100g zmielonych migdalow
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • spora szczypta soli
  • 160g masla, stopionego i przestudzonego
  • 75g rodzynek u mnie: suszona zurawina sprawdzila sie doskonale
  1. Rozgrzej piekarnik do 190stC. Wyłóż papilotkami blaszki muffinkowe. 
  2. W dzbanku wymieszaj jogurt, jajka i wanilie. W sporej misce wymieszaj cukier, make, mielone migdaly, proszek do pieczenia, rodzynki i sól. Zrob wglebienie w mieszance suchych skladnikow i wlej mieszanke mokrych, razem ze stopionym maslem. Szybko i delikatnie wymieszaj calosc, starajac sie nie mieszac za mocno (jak kazde muffiny).
  3. Nakladaj ciato do przygotowanych papilotek i piecz 18-20min (u mnie: tylko 15min, ale i ciastka byly mniejsze). Zostaw w foremce do przestudzenia przez kilka minut, a nastepnie wykladaj na kratke do calkowitego ostudzenia.
Przechowuja sie znakomicie do nastepnego dnia - w zamknietym, szczelnym pojemniku i w lodowce. Swietnie znosza tez mrozenie - przed jedzeniem wystarczy je rozmrozic w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.

No comments:

Post a Comment