Przepis ze strony Netmums.
Składniki:
(na blaszkę 20/20cm, albo na 12-14 sporych ciastek z papilotek muffinkowych)
1 łyżka cukru
150g Rice Krispies (ryżowych chrupek śniadaniowych)
4 łyżki golden syrup
1 łyżka masła
odrobina ekstraktu waniliowego, albo cukru wanilinowego
opcjonalnie: cukiereczki albo inne posypki do dekoracji, lub stopiona czekolada do pochlapania po wierzchu
- Wsyp cukier, dodaj masło i golden syrup do sporego garnka. Stop, zagotuj i gotuj przez minutę.
- Zdejmij z palnika, wmieszaj rice krispies i wanilię.
- Przesyp do przygotowanej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, albo dobrze wysmarowanej masłem, i bardzo dobrze uklep. Użyj posypek, jeśli chcesz, natnij delikatnie wierzch zaznaczając porcje i wstaw do lodówki.
Notatki:
- nie nadaja się do mrożenia, ale powinny wytrzymać kilka dni w zamkniętym pojemniku;
- jeśli dodasz łyżkę kakao do syropu otrzymasz czekoladowe ciastka;
- możesz użyć miodu zamiast golden syrup;
Nasze uwagi:
- dobrze jest użyć silikonowych foremek muffinkowych - gotowe, uformowane, zastygnięte 'babeczki' jest bardzo łatwo wyjąć i będzie praktyczniej i taniej z kubeczkami wielokrotnego użytku;
- jeśli przepis jest obliczony na zajęcie dzieci trzeba się upewnić, że wszystko rozegra się w miarę szybko - zastygnięta masa już się nie sklei;
- nam wyszło 14 sporych sztuk formowanych w papilotkach i na tyle trzeba się przygotować;
- przy kolejnej próbie ja bym głosowała za dodaniem dodatkowej łyżki golden syrup - będzie łatwiej wmieszać chrupki.
ale super!!!
ReplyDelete