Przepis ze strony Eating Well.
Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm, albo prostokątna okolice 26/17cm)
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki sosu jabłkowego
2 łyżki stopionego masła
1 jajko
łyżka posiekanych orzechów, opcjonalnie, np. włoskich, laskowych, albo ziemnych
1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj wybraną blaszkę i wyłóż papierem do pieczenia.
2. W sporej misce wymieszaj płatki owsiane, cukier, rodzynki i proszek do pieczenia. Wymieszaj mleko, sos jabłkowy, masło i jajko w osobnej misce, lub dzbanku. Wlej mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj.
3. Wylej ciasto do przygotowanej blaszki i piecz okolice 20 minut. Podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, a przed jedzeniem ewentualnie lekko podgrzej w mikrofali.
No comments:
Post a Comment