Przepis z książki 'flavours' Donny Hay.
Składniki:
(blaszka kwadratowa okolice 23cm, albo prostokątna okolice 27/17cm)
185g masła, albo margaryny do pieczenia
185g ciemnej czekolady, posiekanej
3 jajka
1 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki posiekanej z grubsza białej czekolady
3/4 szklanki posiekanej z grubsza mlecznej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę - wyłóż papierem do pieczenia.
Umieść masło i ciemną czekoladę w małym garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając często, aż do uzyskania gładkiej masy. Zostaw do ostudzenia.
Wbij jajka do sporej miski. Wsyp cukier i ubij mikserem do czasu, aż masa będzie lekka, jasna i kremowa. Wmieszaj delikatnie do masy czekoladowo-maślanej.
Wmieszaj mąkę i kakao. Dodaj białą i mleczną czekoladę.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki i piecz okolice 35-40 minut. Zostaw do przestudzenia w blaszce, przełóż na kratkę i ostudź.
No comments:
Post a Comment