Sunday, 21 January 2024

Imiona na talerzu - Salisbury steak...

Salisbury stek, to mieszanka mięsa mielonego wołowego z jajkami, mlekiem, bułką tartą, doprawioną do smaku solą i pieprzem. Masa jest uformowana na kształt okrągłego 'pieroga', a następnie grillowana, smażona, albo duszona. 

Nazwany na cześć Jamesa Henrego Salisbury, XIX wiecznego lekarza i propagatora nie jedzenia zbyt wielu warzyw (stąd danie mięsne). Salisbury był autorem 'The Relation of Alimentation and Disease' (Związek żywienia i chorób), książki z 1886, która spowodowała rozprzestrzenienie jednej z pierwszych w Ameryce manii jedzeniowej, pomimo nieporęcznego tytułu (inne chwytliwe tytuły, na jakie wpadł autor to “Examination of the Rumex Crispus—Yellow Dock”, czyli 'Badanie szczawiu kędzierzawego', oraz 'Malaria'

Ludzie z końca XIX wieku wybrali nazwę dla dania, związaną z lekarzem, który je propagował, ale on sam, przynajmniej początkowo, nazywał je 'pulpą z chudego mięsa wołowego' ("Jedz pulpę z chudego mięsa wołowego, uformowaną w 'pierogi' i upieczoną. Powinna być ona oczyszczona jak najbardziej z tkanek łącznej i klejącej, tłuszczu oraz chrząstek").

 Salisbury steak appears to be giving remarkably good results as a diet for people troubled with weak or disordered digestion, but who require the supporting power of animal food.
The Sun (New York City, NY), 17 Jan. 1885  
[źródło]    

1 comment:

  1. Interesujący wykład na temat Salisbury stek! To ciekawe, jak jedno danie może mieć taką historię i związek z dziedziną medycyny. Wygląda pysznie, z pewnością to danie znajdzie niejednego konesera.

    ReplyDelete