Sunday, 28 January 2024

Batoniki owsiane z masłem orzechowym, bez pieczenia...


Ze strony The Roasted Root.

Składniki:
(na blaszkę 20/20cm, można podzielić na 16 porcji)

300g niesłodzonego masła orzechowego, albo migdałowego
1/3  szklanki syropu klonowego, albo miodu*
1 1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki nasionek chia (oryginalnie konopii)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli morskiej

na wierzch:
150g ciemnej czekolady
3 łyżki oleju kokosowego


Wyłóż masło orzechowe i syrop klonowy do sporej, odpowiedniej do mikrofali miski. Mikrofaluj przez 20-30 sekund, 2-3 razy, mieszając pomiędzy, aż całość będzie gładka. Jeśli nie masz mikrofali możesz użyć miski ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą. 

Wmieszaj płatki owsiane, chia, cynamon i sól. 
Przełóż mieszankę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i przyciśnij do uzyskania równomiernej warstwy. 

Wsyp czekoladę i wyłóż olej kokosowy do odpowiedniej do mikrofali miski. Podgrzewaj 20-30 sekund do czasu, aż masa zacznie się topić i da się spokojnie wymieszać pozostałe kawałki do całkowitego rozpuszczenia.

Wylej na masę owsianą i wyrównaj. Użyj kilka szczypt soli morskiej do posypania po wierzchu. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z blaszki i pokrój na równe kawałki używając ostrego noża. 

Przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez okres do 1 tygodnia. Po tym czasie możesz je zamrozić na okres do 3 miesięcy.


*NOTATKA
Moim zdaniem masa pod koniec była odrobinę za sucha i mogłaby się nieco lepiej kroić po dodaniu kolejnych 2 łyżek syropu klonowego. 

No comments:

Post a Comment