Sunday, 14 January 2024

Muffiny z proszkiem buraczkowym...

Przepis zachowany w... 2018 roku... Wynaleziony na potrzeby chwili: jak to zwykle bywa kupiłam z ciekawości opakowanie proszku buraczkowego. Pięknie kolorowo-różowego. I koniec końców zużyłam do pancakes i koktajli owocowych. 


Lekko zmieniony przepis ze strony Wilson Naturals.

Składniki:
(spokojnie na 12 sztuk, ale myślę, że udało by się wykroić 18 mniejszych)
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru (oryginalnie: 2/3 szklanki)
  • 3 łyżki sproszkowanych buraczków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (oryginalnie: 3/4 szklanki świeżych, posiekanych)
  • 50g (pół tabliczki) białych groszków czekoladowych, albo posiekanej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju (oryginalnie: stopionego masła)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami.
  2. W sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
  3. W osobnej misce roztrzep mokre składniki.
  4. Wlej mokrą mieszankę do suchej, szybko i delikatnie wymieszaj na w miarę gładkie ciasto - nie za długo!
  5. Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz okolice 15-20 minut.
  6. Zostaw do ostudzenia na kratce.  

No comments:

Post a Comment