Sunday, 2 October 2022

Chiński, klejący kurczak z sosem sweet chilli...


Przepis ze strony Erren's Kitchen.

Składniki:
(na 8 udek)
  • 8 udek z kurczaka (z kością i skórą) - tylko tych górnych części bez pałek;
do natarcia
  • 2 łyżki chińskiej przyprawy 'pięć przypraw';
  • 1-2 łyżeczki proszkowanego czosnku
  • 1-2 łyżeczki prozkowanej papryki
na sos
  • 5 łyżek sosu sweet chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane, albo przeciśnięte przez praskę
  • imbir - kwałek wielkości kciuka, starty na tarce, albo około 1/2 łyżeczki proszkowanego

Rozgrzej piekarnik do 190stC.
Wyłóż blaszkę do pieczenia folią aluminiową, albo posmaruj olejem.

W misce wymieszaj wszystkie składniki przyprawy do nacierania.
Pokryj równomiernie kawałki kurczaka.
Rozłóż na blaszce i piecz 30 minut.

W osobnej misce wymieszaj składniki sosu.
Wyjmij kurczaka z piekarnika, pokryj sosem i piecz kolejnych 15-20 minut.

My zjedliśmy z ryżem do sushi i duszonymi, mrożonymi chińskimi warzywami z patelni.

No comments:

Post a Comment