Znalezione na stronie Veggielicious. Bardzo lekko zmienione.
Składniki:
(na jakieś 4 porcje)
- 1 łyżka oleju słonecznikowego, albo sezamowego
- 2-3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- kawałek imbiru, wielkości kciuka, obrany i posiekany
- 1/2 łyżeczki (lub więcej, do smaku) posiekanej drobniutko czerwonej, świeżej papryczki chilli
- 1 zielona papryka, pokrojona na niewielkie kawałki
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3-4 kubki spring greens (nowalijki kapusty, która nie tworzy zwartej 'głowy', ale pozostaje w formie luźnych liści), ale można także użyć szpinaku, kapusty, jarmużu, boćwiny, albo cavolo nero
W sporym woku, albo wygodnym garnku, czy na patelni, rozgrzej olej.
Dodaj posiekany imbir, czosnek i chilli i smaż 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć.
Teraz dorzuć paprykę i smaż do miękkości, około 5 minut, często mieszając.
Dodaj miso i sos sojowy i dobrze wymieszaj - do czasu, aż pasta miso zostanie dobrze połączona z resztą składników.
Następnie zacznij dodawać zieleninę - garść na raz, dokładnie mieszając po każdym dodatku.
Kontynuuj do czasu, aż cała zielenina zostanie zużyta, zwiędnie i zmięknie.
Podawaj z ryżem, albo z noodles, albo jako przystawkę do obiadu.
No comments:
Post a Comment