Wednesday, 9 March 2022

Spring greens duszone z chilli i papryką...

Znalezione na stronie Veggielicious. Bardzo lekko zmienione.

Składniki:
(na jakieś 4 porcje)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego, albo sezamowego
  • 2-3 ząbki czosnku, obrane i posiekane 
  • kawałek imbiru, wielkości kciuka, obrany i posiekany
  • 1/2 łyżeczki (lub więcej, do smaku) posiekanej drobniutko czerwonej, świeżej papryczki chilli
  • 1 zielona papryka, pokrojona na niewielkie kawałki
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3-4 kubki spring greens (nowalijki kapusty, która nie tworzy zwartej 'głowy', ale pozostaje w formie luźnych liści), ale można także użyć szpinaku, kapusty, jarmużu, boćwiny, albo cavolo nero

W sporym woku, albo wygodnym garnku, czy na patelni, rozgrzej olej.

Dodaj posiekany imbir, czosnek i chilli i smaż 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć.

Teraz dorzuć paprykę i smaż do miękkości, około 5 minut, często mieszając.

Dodaj miso i sos sojowy i dobrze wymieszaj - do czasu, aż pasta miso zostanie dobrze połączona z resztą składników.

Następnie zacznij dodawać zieleninę - garść na raz, dokładnie mieszając po każdym dodatku.

Kontynuuj do czasu, aż cała zielenina zostanie zużyta, zwiędnie i zmięknie.

Podawaj z ryżem, albo z noodles, albo jako przystawkę do obiadu.

No comments:

Post a Comment