Saturday, 12 February 2022

Jadalne 'cookie dough', czyli surowe ciasto na ciasteczka...


Przepis z Cooking Classy.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 100g niesolonego, miękkiego masła
  • 2/3 szklanki granulowanego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżki mleka, plus więcej w miarę potrzeby (u mnie dodatkowe 1/2 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1/3 szklanki wegańskich groszków z białej czekolady
  • 3 łyżki cukrowej, kolorowej posypki + dodatkowa na wierzch

Włóż masło i cukier do sporej miski. Posyp równomiernie solą i zmiksuj elektrycznym mikserem, do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta - około 3 minut.

Wmieszaj 1 1/2 łyżki mleka, oba ekstrakty, a następnie mąkę i ewentualnie dodatkowe mleko - tylko po 1/2 łyżki na raz, jeśli ciasto wydaje się za gęste.

Używając gumowej/silikonowej szpatułki wmieszaj groszki czekoladowe i posypkę. Podawaj posypane dodatkową posypką. Przechowuj w lodówce.  

4 comments:

  1. Je się bez pieczenia , tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak. To taki cukrowy amerykanizm. Czasami pojawia się w lodach na przykład.
      (Monika z serial 'Przyjaciele' (Friends) robiła czasami dla wszystkich i wyjadali łyżkami z miski)

      Delete
  2. Replies
    1. :)
      Type, że się ich piec nie da - nie wyjdą, nie takie składniki...
      x

      Delete