Thursday, 16 December 2021

Wegańskie bananowe pancakes...


Przepis z BBC Good Food.

Składniki:
(na 10-12 sztuk)

1 duży, bardzo dojrzały banan (około 150g)
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju + dodatkowy do smażenia
120g mąki z proszkiem do pieczenia (self raising, ALBO zwykła mąka + łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125ml (1/2 szklanki) 'mleka' roślinnego - migdałowego, lub owsianego, lub sojowego

dodatkowo, do podania: syrop klonowy, truskawki, lub borówki, pokrojony banan

  1. W dużej misce rozgnieć banana na papkę. Wmieszaj sól, cukier i olej. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Dolej mleko i roztrzep na gęste ciasto.
  2. Rozgrzej odrobinę oleju na nieprzywierającej patelni. Nakładaj po około 2 łyżki ciasta na każdy pancake i smaż z obu stron przez około 2-3 minuty, na złoty kolor. Podawaj z syropem, owocami, albo posypane cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment