Monday, 22 November 2021

Muffiny bananowe...


Przepis, bardzo minimalnie zmieniony, ze strony Kwestia Smaku.

Składniki:
(bardzo spokojnie na 12 sporych sztuk; myślę, że w miarę potrzeby dałoby się wykroić 18 mniejszych)

2 średnie banany, bardzo dojrzałe
1/2 szklanki (125ml) oleju
1 szklanka (250ml) mleka
1 jajko
1-2 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki (320g) mąki
2/3 szklanki cukru (trzcinowego lub białego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu

na wierzch: 2-3 łyżki posiekanych orzechów, u  mnie pekany


Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę z 12 papiotkami.

Banany obierz i w sporej misce rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj mleko, olej, jajko, wanilię i masło orzechowe i dobrze wymieszaj.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. 

Wsyp suche składniki do mokrych i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto, tylko do czasu, aż sucha mąka przestanie być widoczna - nie za długo! 

Rozdziel do papilotek, do około 2/3 wysokości, i posyp orzechami. Piecz okolice 20 minut, lub do czasu, aż będą złotawe, dobrze wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Wyjmij na kratkę do ostudzenia.

No comments:

Post a Comment